Novozelandska policija pojačala patrole oko dvije džamije

Novozelandska policija u srijedu je pojačala prisustvo u blizini dvije džamije uoči prve godišnjice od pucnjave, u kojoj je ubijena 51 osoba.

Patrole su pojačane nakon što se na društvenim medijima pojavila uznemirujuća fotografija povezana s jednom od džamija, na kojoj je muškarac koji stoji ispred džamije i upućuje prijetnje vjernicima, javili su mediji.

Prošle godine, 15. marta, napadač je pucao iz poluautomatskog naoružanja i ubio vjernike tokom molitve petkom u dvije džamije u gradu Christchurch.

Napad je natjerao vladu da pooštri zakone o oružju, a postavljena su i pitanja o imidžu zemlje kao mirnog društva koja poštuje zakone, javlja Reuters.

Policija je saopštila da su patrole pojačali kod džamija Al Noor i Linwood, dva mjesta koja su napadnuta u prošlogodišnjem napadu, te su najavili da će njihovo prisutstvo biti vidljivo u zajednici.

“Policija zna da je određeni broj ljudi dijelio sliku na kojoj je džamija Al Noor, koja je prvobitno objavljena na društvenim medijima. Dijeljenje ove fotografije uzrokuje daljnje strepnje u zajednici. Takvoj fotografiji nema mjesta na Novom Zelandu”, kazao je načelnik okruga Canterbury John Price.

Kako je dodao, policija je izvršila pretres jednog imanja u Christchurchu i razgovarala s 19. godišnjim muškarcem.

(Fena)