„Osmi mart nije karanfil“ posvećen ženama porijeklom iz Mostara

Povodom Međunarodnog dana žena, Inicijativa građanki i građana Mostar i ove godine organizuje prikladnu manifestaciju, ovaj put posvećenu značajnim ženama porijeklom iz Mostara, koje su u svom polju djelovanja bile prepoznate kao pionirke i nositeljke promjena.

Manifestacija „Osmi mart nije karanfil“ će se održati uGradskoj vijećnici Mostara 5. marta u 18 sati.

„Kroz performans u kome će predstavnice svih relevantnih političkih stranaka iz Mostara igrati ulogu Mostarki iz prošlosti želimo se prisjetiti pionirki ženskog obrazovanja, operne pjevačice, doktorice bioloških nauka, pjesnikinje, sutkinje i slikarice. U dokumentarnom teatru, na kratko će oživjeti sestre Berta i Marija Bergman, Smilja Mučibabić, Bahrija Nuri-Hadžić, Hatidža Đikić, Katarina Kosača, Nadžida Hadžić Novak i Memnuna Vila-Bogdanić“, kaže Ifeta Ćesir-Škoro, izvršna direktorica, Inicijativa građanki i građana Mostara.

Osim što su bile prve žene u poljima svog djelovanja u nauci i umjetnosti i što su porijeklom iz Mostara, ovim ženama je zajedničko i to što su svojim radom pružale otpor sistemu u kome su živjele, podjelama u društvu i tlačenju slabijih. Neke od njih su za to žrtvovale i svoju slobodu, a danas su zaboravljene.

U drugom dijelu manifestacije, planirano je predstavljanje žena koje danas žive i rade u Mostaru i koje će svojim primjerom pokazati kako su uspjele bez obzira na vrijeme i okruženje u kome žive.

Sve ove žene predstavljaju simbol borbenosti i inspiracije bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, a njihova poruka je da se može živjeti i djelovati zajedno.

Na manifestaciji će se obratiti i dr. Ruth Wiseman, zamjenica britanskog ambasadora u BiH.

Ovu manifestaciju organizuje Inicijativa građanki i građana Mostara, uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji u BiH provodi Catholic Relief Services (CRS) sa partnerima.

(NovaSloboda,ba)