Razgovori s Misijom MMF-a o problemu finansiranja institucija BiH

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas šefa Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Martina Petrija, s kojim je razgovarao o zastoju reformi i problemima koje nosi privremeno finansiranje institucija BiH.

Ministar Bevanda naglasio je da aktuelna politička situacija u BiH ponovo u stanju krize iako su na početku novog mandata na sjednici Vijeća ministara BiH usvojene vrlo bitne odluke iz područja investicija i ekonomskog razvoja.

Razgovarajući o aktuelnim događajima ministar Bevanda naglasio je da je kriza počela  nakon donošenja odluke Ustavnog suda BiH koja je izazvala političke reakcije. te je od 14. 2. 2020.godine otežan svaki rad, iako se BiH susreće s narastajućim problemom ilegalnih migracija i prijetnjom koronavirusa, a i dalje je na privremenom financiranju.

„Mi smo juče uputili u Generalni sekretarijat Vijeća ministara Odluku o privremenom fiansiranju za drugi kvartal ove godine, jer sadašnja ističe 31. marta. Tek smo prije desetak dana dobili budžetski zahtjev Predsjedništva BiH kako bismo finalizirali nacrt budžeta za ovu godinu i on će biti tehnički zatvoren ovih dana i upućen u proceduru“, istakao je ministar Bevanda.

Dodao je da je Fiskalno vijeće BiH, odmah po imenovanju novog saziva Vijeća ministara, donijelo Globalni fiskalni okvir za trogodišnji period, što je bilo ključno za izradu novog budžeta, ali da se nastavilo privremeno finansiranje koje bi se trebalo produžiti i nakon 31. marta.

Na sastanku je konstatovano da privremeno finansiranje nosi rizike i da to nije siguran korak ka novom aranžmanu s MMF-om, ali ni za druge projekte, jer su institucije BiH cijelu 2019. godinu provele na privremenom finansiranju ,što spriječava investiticije i kapitalana ulaganja.

Sagovornici su se složili da bi novi program s MMF-om bio podsticaj reformama i novim ulaganjima.

Istaknuto je da su procjene ekonomskog rasta u cijelom svijetu nešto niže od planiranih zbog negativnih efekata pojave koronavirusa i ilegalnih migracija, dok u BiH na ekonomske procjene negativno utiču i česte političke krize.  

Na sastanku su istaknuti prioriteti u eventualnoj budućoj saradnji BiH i MMF-a, a odnose se na novi zakon o osiguranju depozita, raspodjelu prihoda od PDV-a i drugih obaveza koje su u nadležnosti entitetskih vlada.

Sastanku je, osim suradnika ministra Bevande, nazočio i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewel.

V. B.

(NovaSloboda.ba)