Sa stranica stare Štampe: Prva žena liječnica u Mostaru, 1893. godina

U časopisu “Dom i Sviet” iz 1893. godine objavljen je članak o imenovanju dr. Bohuslave Keck, prve liječnice u Mostaru:

“Ženski liečnik u Mostaru: Iz Sarajeva javljaju da je poglavica zem. Vlade za Bosnu i Hercegovinu imenovao gospodju dr. med. Bohuslavu Keck privremenim bosansko hercegovačkim oblastnim liečnikom u Mostaru. Ovo je drugi ženski liečnik u posjednutih zemljah. Gdja dr. med. Ana Bayer djeluje u dolnjoj Tuzli. Obje doktorice su Českinje”.

Inače, Bohuslava Keck rođena je 18.03.1854. godine u Češkoj i prva je Čehinja sa diplomom medicinskog fakulteta. Dolaskom u Mostar 1893 godine ističe se svojim znanjem i 1896. godine dobija stalno zaposlenje. Piše medicinske članke koji izlaze u raznim časopisima, između ostalih i u mostarskom “Osvitu”. U toku svoga boravka u Mostaru, pomagala je pojedincima na opismenjavanju. 

Od 1900 godine radi kao profesor na Višoj djevojačkoj školi u Mostaru. Vrhunac je dosegla 1898. godine, kada je liječila 1127 pacijenata (57 % žena, 31 % djevojčica, 12 % dječaka).

Ona je prva počela savjetovati građane Mostara i upozoravati ih posebno na opaku bolest tubelkulozu. Međutim, nije ostala samo na savjetovanjima i objavljivanju članaka, nego je oštro zamjerala nadležnim organima na propustima koji ne omogućuju razvoj i primjenu moderne medicine.

U listu Osvit iz 1905. godine, u seriji od četrdeset nastavaka, ona upozorava sugrađane na potrebu higijenskog stanovanja, odijevanja, dječjeg odgoja, izbora zvanja, način njege bolesnika, kao i potrebu redovitog kupanja i dezinfekcije. Već sljedeće godine, ponukana pojavljivanjem brojnih slučajeva tuberkuloze, objavljuje seriju priloga pod naslovom „O tuberkulozi pluća te o načinu kako se ima ista suzbiti”.

Nakon osamnaset godina plodnog rada, dr. Bohuslava Keck napušta Mostar i vraća se u rodnu Češku. Zbog zdravstvenih problema, izazvanih dijabetesom, umire 17.10.1911. godine.

Fotografije: tekst iz časopisa i dr. Bohuslava Keck

Priredili: Armin Džabirov / Smail Špago / Tibor Vrančić

(NovaSloboda.ba)