Bloomberg odustao od nominacije za predsjedničkog kandidata i podržao Bidena

Milijarder Mike Bloomberg  u srijedu je okončao svoju demokratsku predsjedničku nominaciju i podržao bivšeg podpredsjednika Joe Bidena kao kandidata u trci za Bijelu kuću.

To je zapanjujući poraz za bivšeg gradonačelnika New Yorka, čija su nadanja u predsjedničku kandidaturu uoči „superutorka“ dovele do to toga da investira više od 500 miliona dolara ličnih sredstava u predizbornu kampanju.

Bloomberg je objavio povlačenje iz izborne trke nakon razočaravajućeg ishoda “superutorka” u brojnim saveznim državama, na koje otpada skoro trećina delegata koji nominuaju demokratskog predsjedničkog kandidata. On je pobijedio samo na teritoriji Američke Samoe, te dobio podršku nekoliko desetina delegata u drugim državama. Biden je, u međuvremenu, ostvario velike pobjede u južnim državama, u kojima je Bloomberg u kampanju uložio desetine miliona dolara, te se potajno nadao pobjedi.

Dvoje njegovih bivših suparnika iz Demokratske stranke, Amy Klobuchar i Pete Buttigieg, povukli su se iz trke i, takođe, podržali Bidena, koji se smatra umjerenom alternativom senatoru iz Vermonta, Bernieu Sandersu, samo dan prije “superutorka”, prenosi Associated Press.

“Superutorak”, dan kada glasa 14 američkih saveznih država, ima ogromni utjecaj na to ko će se od demokratskih kandidata suprotstaviti Donaldu Trumpu na predsjedničkim izborima u novembru.

(Fena)