Mart u mostarskom Narodnom pozorištu u znaku sjajnih predstava

U Narodnom pozorištu u Mostaru i ovaj mjesec je gust i raznovrsan raspored.

Već danas, ansambl NPM-a gostuje u Narodnom pozorištu u Sarajevu sa predstavom „Huzur“ autorice Martine Mlinarević, u režiji Alme Lapajne, koja će biti odigrana u 19, 30 sati. Predstava „Huzur“ donosi priču o borbi, suočavanju sa najtežim ljudskim strahovima, o slobodi i odgovornosti. Tema je kompleksna, univerzalna i vječna. Sva pitanja koja se prožimaju kroz predstavu zapravo čovjek sam sebi postavlja kroz proces gradnje civilizacije. U predstavi igraju: Ajla Hamzić, Fatima Kazazić Obad, Emir Spahić, Šerif Aljić, Goran Lozo, Vedran Vilogorac, Jasmin Krpo, Amela Kreso i Emir Sejfić.

Predstava „Huzur“ će dan kasnije, u petak 6. marta, biti odigrana i na Velikoj sceni NPM-a sa početkom u 20 sati.

Narodno pozorište Kikinda u četvrtak, 12. marta gostovaće u NPM-u sa predstavom „Smrt čoveka na Balkanu“ autora i reditelja Miroslava Momčilovića, koja će biti odigrana na Velikoj sceni NPM-a sa početkom u 20 sati. „Smrt čoveka na Balkanu“ je priča o usamljenom kompozitoru, koji se ubio pred web kamerom svog računara. Privučeni pucnjem, u stan dolaze njegove komšije i tu čekaju da stignu hitna pomoć i policija. Svo vrijeme ih snima web kamera, ali oni toga u početku nisu svjesni. Dok čekaju, vrijeme prekraćuju tako što piju, jedu i igraju šah. Evociraju uspomene na njega, sažaljevaju ga, dižu u nebesa njegovu muziku, iako ne mogu da se sjete njegovog imena. Događaji poprimaju drugi ton kada shvate da je kamera na računaru uključena i da ih svo vrijeme snima. Tada se polako otkriva ličnost pokojnika, kao i šira, satirična slika našeg društva.

U petak, 20.03. u 20 sati na repertoaru NPM-a je predstava „Ne igraj na Engleze“ Vladimira Đurđevića, u režiji Emira Spahića. Predstava na zanimljiv, ozbiljan, ironičan i duhovit način govori o jednom od gorućih problema bh. društva – kockanju i ovisnosti o klađenju. Trojica najboljih prijatelja iz djetinjstva – Paun, Piksi i Bule – čekaju ishod jedne utakmice koja ih dijeli od željenog dobitka, a na koju su se sva trojica različito kladila. Od tog jednog rezultata njih trojica očekuju rješenje svih svojih problema. U predstavi igraju: Emir Spahić, Ivan Skoko i Emir Sejfić.

Nakon gostovanja u Ljubuškom, Trebinju, Živinicama, Zvorniku i Bijeljini, krajem marta dio ansambla NPM-a koji igra u koprodukcijskoj predstavi „Identitluk“ nastaloj prema motivima Amina Maaloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević, kreće na drugu malu turneju, koja podrazumijeva gostovanja u Cazinu, Bihaću, Prijedoru i Banja Luci. Predstava „Identitluk“ ostvarila je nevjerovatan uspjeh kod publike, čija je srca osvojila.

(NovaSloboda.ba)