Mostarski domovi zdravlja: Neodvoženje smeća povećava rizik od zaraze

Domovi zdravlja Mostar i Stari grad pozvali su u petak mjerodavne institucije i udruženja građana da hitno riješe problem deponija Uborak, koji je u blokadi od 22. februara, zbog čega se danima gomila smeće na mostarskim ulicama.

Iz dva mostarska doma zdravlja upozoravaju na epidemiju gripe, te veliki potencijalni rizik od koronavirusa i dodaju kako se rizik od oboljenje od zaraznih bolesti višestruko povećava usljed velikih količina otpada koje se nalaze na ulicama.

U saopštenju se navodi da Mostaru ne prijeti samo ekološka, nego i zdravstvena katastrofa, u kojoj su vulnerabilna populacija starije osobe, djeca, kronični bolesnici, ali i svi ostali koji su izloženi opasnosti od virusa i zaraznih bolesti.

“Ukoliko dođe do eskalacije situacije, život u gradu odvijaće se vrlo otežano i mnogo toga će biti onemogućeno. Kako bismo smanjili ovaj rizik, još jednom apelujemo na sve institucije i udruženja građana da ozbiljno shvate ovu situaciju ihitno pristupe rješavanju ovog problema”, navodi se u saopštenju Doma zdravlja Mostar i Doma zdravlja Stari grad.

(Fena)