U Brodu zbog korupcije uhapšeno pet graničnih policajaca

Policijski službenici Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH, zajedno s policijskim službenicima JPK TU Istok, pod nadzorom tužioca Tužilaštva BiH, a po naredbama Suda BiH, danas su proveli su aktivnosti na sprječavanju, otkrivanju i dokazivanju, nezakonitih, koruptivnih, radnji počinjenih od policijskih službenika PGP Brod, na Međunarodnom graničnom prelazu Brod, a zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo primanje mita i drugih oblika koristi iz člana 217. KZ BiH i tom prilikom slobode je lišeno pet osumnjičenih policijskih službenika Granične policije BiH, raspoređenih u PGP Brod, saopšteno je iz GP BiH.

Pored pretresa osumnjičenih policijskih službenika Granične policije BiH, pretresaju se i službene prostorije na Međunarodnom graničnom prelazu Brod, koje su koristili osumnjičeni policijski službenici.

U toku pretresa, pronađena je određena količina novca, za koji postoji osnovana sumnja da potiče iz izvršenja krivičnog djela.

„Navedene aktivnosti predstavljaju jasno opredjeljenje Granične policije BiH, na čelu s njenim rukovodstvom, da se suprotstavi svim oblicima koruptivnih ponašanja policijskih službenika Granične policije BiH, stoga pozivamo i ohrabrujemo sve građane i putnike da prijave svaki oblik koruptivnog ponašanja koje uoče ili o tome imaju korisna saznanja“, istakao je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

Zbog provođenja navedenih aktivnosti, određeni vremenski period bio je blokiran promet na Međunarodnom graničnom prelazu Brod, zbog čega je iz GP BiH upućujeno izvinjenje putnicima, koji su se zatekli u tom trenutku na tom graničnom prelazu.

M. N.

(NovaSloboda.ba)