U Hrvatskoj proglašena opasnost od epidemije

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je donio odluku o proglašenju opasnosti od epidemije zaraznih bolesti kao administrativnu mjeru, na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekla je načelnica kriznog štaba Ministarstva Maja Grba Bujević.

Na konferenciji za novinare, Grba Bujević je pojasnila kako se tom administrativnom mjerom omogućava ministru zdravstva da preraspoređuje ljude i opremu koja se nalazi u sistemu zdravstva.

“Ta administrativna mjera omogućava da još bolje, u slučaju potrebe za takvom kriznom situacijom, upravlja sistemom zdravstva”, naglasila je.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Damir Trut izvijestio je da nema zabilježenih novooboljelih od koronavirusa. Podsjetio je da je u Hrvatskoj do sada zabilježeno deset oboljelih osoba od koronavirusa – troje je u Zagrebu, pet u Rijeci i dvoje u Varaždinu.

Trut je kazao i da je preporuka Štaba civilne zaštite da se zbog trenutne epidemiološke situacije u svijetu ne organizuaju putovanja u inostranstvo, te je pozvao građane da se pridržavaju svih smjernica i uputstava koje se nalaze na njihovoj internetskoj stranici.

Direktorica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu Alemka Markotić izvijestila je da je stanje svih oboljelih i zaraženih stabilno bez nekih bitnih promjena. Navela je i da je u njihov laboratorij pristiglo 280 uzoraka, od kojih su 273 testirana. Riječ je o ukupno 260 bolesnika, a drugo su kontrole.

Markotić je rekla i da su nalazi bolesnika koji je bio na kruzeru, te nakon toga dvije sedmice kod njih u karantinu – negativni.

“Sutra mu izlazi 14 dana karantina i on će kao zdrav čovjek sutra moći ići kući”, dodala je Markotić, javila je Hina.

(Fena)