UO UIO izmijenio pravilnik o primjeni Zakona o PDV-u

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH  usvojio je na današnjoj sjednici, održanoj u Banjoj Luci, izmjene i dopune Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, kojim će se principom reciprociteta  omogućiti povrat PDV-a i privrednicima iz BiH u drugim zemljama.

Ove izmjene pravilnika već duže vrijeme zahtijeva poslovna zajednica, posebno prevoznici, jer im je onemogućen povrat PDV-a na gorivo u drugim zemljama, jer to do sada nije bilo omogućeno strancima u BiH.

Članovi UO danas su usvojili Izvještaj o radu UIO za 2019. godinu, gdje su navedeni podaci o prihodima, redovnoj naplati i povećanju prihoda, kao i preduzetim mjerama za naplatu zaostalih dugovanja po osnovu PDV-a.

Zbog nedovoljnog broja glasova, na današnjoj sjednici nije usvojena izmjena Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji UINO, dok je jednoglasno usvojen Pravilnik o uplaćivanju indirektnih poreza i ostalih prihoda i taksi koje naplaćuje UIO.

Tačke dnevnog reda koje su se odnosile na utvrđivanje koeficijenata i raspodjelu prihoda od indirketnih poreza za prethodne godine skinute su s dnevnog reda, jer su u toku dogovori entitetskih vlada o konačnom poravnanju, saopšteno je iz UIO BiH.

V. B.

(NovaSloboda.ba)