“Presuda” za 8. mart

Na Memorijalnoj sceni 2432 u nedelju, sa početkom u 20 sati, Mostarski teatar mladih publici nudi 69. izvođenje predstave “Presuda: Tiha likvidacija”. Predstava je autorski projekat Seada Đulića i do sada je, pored Bosne i Hercegovine, igrana u Hrvatskoj i Srbiji. Ovo izvođenje posvećena je ženama i njihovoj borbi za potpunu ravnopravnost u društvu u kome živimo. 

Za njih ulaz je slobodan.

A pozorišni kritičar Mladen Bičanić o predstavi je napisao: “Sam na pozornici, Sead Đulić prekapa po svom život skupljenom u 50 kutija od cipela – sve su to fragmenti

njegovog postojanja, segmenti njegovog rada, njegove čežnje, ljubavi i boli u tih su 50 kutija koje, po željama iz publike, vadi, otvara, i raspliće svoj život. I vesela i tužna, i tiha i mračna, ogrezla u smijeh i suze, predstava je to što nas pita i o svom vlastitom životu, jesmo li, kada je trebalo učiniti nešto, to i uradili ili smo se predali i pognuli glave, praveći se da ne primjećujemo što se oko nas zbiva. Sead Đulić, sam na pozornici sa svojih 50 kutija od cipela, uredno poslaganih i označenih brojevima, govori publici upravo to – nemojte se nikada predati, prestati govoriti, nemojte se pokoriti – i u tome je njena neporeciva snaga i moć”.

Hrabra je to predstava koja, bez dlake na jeziku govori otvoreno, ne štedeći imena, ne zaobilazeći niti jedan detalj, a istovremeno sve potkrepljujući dokumentima.

“Večerašnje izvođenje ovog snažnog svjedočanstva životu i o životu je za one koji se ne boje čuti ono o čemu se najčešće samo šapuće. Ko vjeruje u snagu riječi, ko vjeruje da još ima nade, ko vjeruje u istinu, ko vjeruje da Mostaru treba eMTeeM potrudiće se da ovo veče bude sa nama. A mi vas nećemo prevariti. Pridružite nam se!”, poručuju iz MTM-a.

(NovaSloboda.ba)