Prijetnje samozvanih “aktivista” koji Mostar guše u smeću

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar najoštrije osuđuje sramotnu objavu izvjesnog Fuada Hujdura, samoprozvanog aktiviste udruženja građana koja danima sistematski blokira regionalnu deponiju, što prijeti katastrofalnim posljedicama po životnu okolinu i zdravlje svih građana Grada Mostara, stoji u saopštenju Odjela za informisanje GO HDZ-a BiH Mostar.

Kako se navodi, na svom ličnom Facebook profilu, Hujdur je na „posebno vulgaran i sramotan način uputio poruku gradonačelniku Grada Mostara Ljubi Bešliću, od koje se ledi krv u žilama“.

„Nažalost, ovakvo ponašanje i izražavanje na društvenim mrežama nije kažnjivo, što ne znači da će tako i ostati.  Razmotrićemo mogućnost da se u parlamentarnu proceduru uputi zakon, koji će predvidjeti kažnjavanje ovakvih izjava na društvenim mrežama.

Očekujemo od međunarodnih organizacija, kao i od organizacija za zaštitu ljudskih prava da se i u ovom slučaju oglase i stanu u odbranu Ljube Bešlića, gradonačelnika Grada Mostara. U suprotnom, može se pretpostaviti da i u pitanju zaštite ljudskih prava vrijede dvostruka pravila.

Pozivamo udruženje građana ‘Jer nas se tiče’ da se javno ograde od istupa jednog od njihovih članova, jer ne želimo vjerovati da će oni koji tvrde da se zalažu za zaštitu ljudskih prava, šutnjom prihvatiti ili čak odobriti ovakvo istupanje člana udruženja.

U interesu je svih građana Mostara da se problemi u funkcionisanju regionalne deponije riješe što prije, da se normalizuje odvoz otpada i očiste gradske površine, jer je pitanje zdravlja građana Mostara i čistoće gradskih površina važnije od svih partikularnih interesam koje pojedinci žele ostvariti kroz takozvani građanski aktivizam“, ističe se u saopštenju.

(NovaSloboda.ba)