Saudijska Arabija: Uhapšena tri viša člana kaljevske porodice, među njima brat kralja

Tri viša člana kraljevske porodice Saudijske Arabije, uključujući kraljevog brata, uhapšeni su iz za sada nepoznatih razloga.

Dvojica muškaraca bili su među najuticajnijim ličnostima u Kraljevini, piše BBC.

Hapšenja su uslijedila u vrijeme kada prestolonasljednik Mohammed bin Salman pokušava učvrstiti svoju vlast.

U 2017. godini, desetine saudijskih kraljevskih ličnosti, ministara i privrednika pritvoreni su u hotelu Ritz-Carlton u Rijadu, nakon što je prestolonasljednik naredio njihova hapšenja.

Mohammed bin Salman, kontroverzna ličnost, smatra se de fakto vladarom u Kraljevini, nakon što ga je njegov otac 2016. godine imenovao za prestolonasljednika.

O hapšenjima je prvi izvijestio Wall Street Journal, koji navodi da su se dogodili u petak ujutro.

Trojica uhapšenih su kraljev mlađi brat princ Ahmed bin Abdulaziz, bivši prestolonasljednik Mohamed bin Nayef i rođak kralja, princ Nawaf bin Nayef.

Mohammed bin Nayef bio je ministar unutrašnjih poslova sve dok ga Mohammed Bin Salman nije smijenio i stavio u kućni pritvor 2017. godine. Dok je bio na funkciji, američki obavještajni zvaničnici smatrali su ga bliskim i pouzdanim partnerom.

Princ Ahmed bin Abdulaziz, koji ima 78 godina, jedini je kraljev preživjeli brat. On je 2018. godine dao komentare koji su smatrani kao kritika upućena prestolonasljedniku, ali je kasnije rekao da su pogrešno protumačeni.

Obojica muškaraca se smatraju potencijalnim suparnicima 34. godišnjem prestolonasljedniku, koji je prvi u redu da naslijedi kralja.

Kraljevsko obezbjeđenje je, noseći maske i obučeni u crno, pretražilo imanje uhapšenih, piše Wall Street Journal.

Ovo je politički značajan potez moćnog prestolonasljednika Saudijske Arabije Mohameda bin Salmana da učvrsti svoju poziciju moći. Princ Ahmed bin Abdelaziz jedan je od posljednjih preživjelih sinova osnivača zemlje, kralja Abdelaziza, i nadaleko je cijenjen među starijim članovima vladajuće porodice.

Drugi viši princ Mohammed bin Nayef bio je sljedeći u redu za prijestolje prije nego što je iznenada zamijenjen bin Selmanom prije tri godine. Prije toga je, kao ministar unutrašnjih poslova, bio zaslužan za poraz al-Kaide, čiji je uticaj 2000.ih godina porastao u Saudijskoj Arabiji.

Nema trenutnih zvaničnih potvrda niti negovanja priče objavljene u američkim medijima, ali dešavanje unutar palate u Saudijskoj Arabiji često su zaklonjena od javnosti.

(Fena)