Marković patrijarhu Irineju: U Crnoj Gori ne može proći scenario vjerske i nacionalne zemlje

Crnogorski premijer Duško Marković poručio je patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju da u današnjoj Crnoj Gori scenario vjerske i nacionalne zemlje ne može proći.

On je na sastanku sa Savjetom mladih DPS Budva, reagujući na izjavu srpskog patrijarha Irineja da se plaši da ne dođe do fizičkih obračuna u Crnoj Gori, rekao da je Crna Gora sekularna, građanska i višenacionalna država i poručio da “ne čeprka po crnogorskim vrijednostima i njenom potencijalu”.

Kako je objavljeno na Twiteru DPS-a, Marković je rekao da se nad Crnom Gorom “povampiruju politike krvavih 90.tih godina prošlog vijeka”.

“Zakon o slobodi vjeroispovesti bio je samo povod da se pokrene destrukcija protiv evropske i građanske Crne Gore”, ocijenio je Marković.

On je poručio da Crnu Goru niko ne može uvući u sukobe i nestabilnost.

“I ovo pitanje, koje danas opterećuje mnoge građane i njihove porodice, riješićemo mirno i demokratski, kao i svaki put do sada”, istakao je Marković.

Patrijarh Irinej izrazio je zabrinutost zbog, kako je rekao, mogućih fizičkih obračuna, “čak i prolijevanja krvi” u Crnoj Gori, navodeći da postoje indicije da bi se tako nešto moglo dogoditi.

“Poruka ‘Branićemo svetinje’ je vrlo jasna i zato je treba uvažiti u interesu i naroda i Crne Gore”, dodao je patrijarh srpski u intervjuu portalu Sabornik.net.

(Beta)