Mostar na pragu epidemiološke katastrofe

Zbog blokade deponije Uborak, Mostar je već 15 dana zatrpan smećem, koje se ne odvozi s ulica i gradu zasigurno prijeti epidemiološka katastrofa.

Aktivisti Građanske inicijative “Jer nas se tiče” istrajni su da ne dozvole dalje deponovanje smeće na Uborak, traže zatvaranje postojeće deponije i što hitnije rješenje za novu. Njihovi predstavnici nisu prihvatili ni ponuđeni Sporazum, koji im je, prilikom susreta, ponudio gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, jer su, kako su istakli, ne dotiče nijednog problema na koje godinama ukazuju, a uređenje deponije i osavremenjivanje starog odlagališta, što se spominje u ponuđenom Sporazumu, ne dolazi u obzir.

O ovoj vrućoj temi razovaralo se i u Sarajevu, tokom sastanka federalne ministrice okoline i turizma Edite Đapo i gradonačelnika Mostara Bešlića, na kome je istaknuto da je potrebno što  prije riješiti problem sa otpadom u gradu Mostaru, kome prijeti epidemiološka katastrofa zbog nemogućnosti odlaganja otpada na gradsku deponiju. Na sastanku su predstavnici Federalnog ministarstva okoline i turizma ponudili više rješenja za novonastalu situaciju, a s ciljem zaštite zdravlja ljudi i okoline. U narednom periodu potrebno je doći do kompromisnog rješenja za sve strane uključene u postupku. Na sastanku je zaključeno da JP Deponija d.o.o. Mostar dostavi uređenu dokumentaciju za dalje postupanje u upravnom postupku izdavanja potrebnog akta.

O blokadi ulaska kamiona na Uborak, saopštenjem se oglasio i MUP HNK-a, u kome se navodi da je “pored svih napora i maksimalno tolerantnog postupanja policije došlo do ometanja saobraćaja pojedinih vozila od strane grupe građana na lokalnoj cesti Vrapčići-Livač”.

“U skladu sa odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima – saobraćaj na javnoj cesti se ne smije ometati niti ograničavati, a kontrolu i regulisanje saobraćaja mogu samo vršiti ovlašteni policijski službenici. Iz tih razloga, pozivamo sve pojedince, građane i udruženja da prestanu sa nelegalnim ometanjem saobraćaja i samovlašću, jer će u protivnom snositi sve posljedice takvog ponašanja, a posebno ovakvim nelegalnim i nekorektnim aktivnostima ugrožavaju prava drugih građana”, stoji u saopštenju Kantonalnog MUP-a.

(NovaSloboda.ba)