Odblokirana deponija Uborak

Mještani okupljeni oko Inicijative “Jer nas se tiče” odblokirali su u nedelju deponiju na Uborku kod Mostara, zbog čije su blokade mostarske ulice već danima zatrpane smećem.

 “Ne možemo dopustiti da svi građani Mostara i okoline nastave ispaštati zbog nesavjesnog gradonačelnika i nerada nadležnih, koji se nisu pobrinuli za smeće na ulicama, za razliku od drugih opština”, naveli su iz Inicijative na svojoj Facebook stranici.

 Ističu kako su isključivo zbog građana Mostara i okolnih naselja odlučili privremeno dozvoliti odlaganje otpada na deponiji na Uborku.

 “Sada očekujemo hitno uključenje kantona i Federacije koje je i obećano, te potpisivanje naših realnih zahtjeva u što kraćem roku. U slučaju izostanka njihove reakcije i potpisivanja zahtjeva, bićemo primorani ponovo blokirati nelegalnu deponiju na Uborku”, upozoravaju iz Inicijative i napominju kako će nastaviti s mirnim okupljanjima ispred deponije na Uborku, bez blokade.

 Podsjećamo, zbog blokade odlagališta komunalnog otpada na Uborku smeće s mostarskih ulica ne odvozi se od 22. februara.

 Mještani i aktivisti već godinama traže sanaciju i zatvaranje deponije na Uborku. Oni tvrde kako je kapacitet odlagališta davno premašen, traže njegovu sanaciju i pronalazak nove lokacije za odlagalište.

(Fena)