Slovenija zabranila sva velika okupljanja zbog koronavirusa

Slovenski ministar zdravstva Aleš Šabeder zabranio je u subotu kasno naveče sva javna okupljanja u zatvorenim prostorima s više do 500 ljudi zbog koronavirusa, navodi se u saopštenju iz slovenskog ministarstva zdravstva.

Ministar je potpisao uredbu o zabrani okupljanja na priredbama u javnim prostorijama, a zabrana će biti na snazi sve dok postoji opasnost od nastavka širenja te bolesti, navodi se u saopštenju.

“Preporučujemo da, zbog povećanog epidemiološkog rizika, organizatori razmisle i o smislenosti priredbi s manjim brojem ljudi”, navodi se još u saopštenju.

U idućim sedmicama, u Sloveniji se odvijaju pripreme za takmičenje alpskih skijaša za svjetski kup u Kranjskoj gori (14. i 15. marta), te u skijaškim skokovima u Planici (19. i 22. marta). Sudbina tih takmičenja još nije poznata, javlja STA.

Do sada je u Sloveniji potvrđeno 12 slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je otprilike 800 ljudi. Prvi slučaj potvrđen je u srijedu. Ministarstvo zdravstva objavilo je i kako niko od zaraženih nije u kritičnom zdravstvenom stanju.

Većina zaraženih putovala je u susjednu Italiju prije nego je testirana, a slovensko ministarstvo vanjskih poslova u petak je savjetovalo svim građanima da razmotre svoje planove putovanja i odgode sva koja nisu hitna, prenosi Hina.

(Fena)