Željko Komšić uputio čestitku u povodu Međunarodnog dana žena

Predsjedavajući Predsjeništva BiH Željko Komšić uputio je čestitku povodom Osma marta, u kojoj navodi da je Međunarodni dan žena simbol istorijskog i progresivnog zalaganja žena za prihvatanje društvenog principa rodne ravnopravnosti kao jednog od bitnih civilizacijskih stubova građanskog društva, a ujedno, ovaj dan je i prilika da se prisjetimo ogromnog doprinosa žena Bosne i Hercegovine u izgradnji naše države, institucija i društva uopše.

“Činjenica o niskoj zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama mora biti izmijenjena i to ne zato da bi se formalno ispoštovao princip rodne ravnopravnosti, nego zbog toga što duboko vjerujem da aktivna uloga žena u svakom društvu to društvo čini boljim.

Pitanje rodne ravnopravnosti nije samo žensko pitanje, kojim se eventualno bave udruženja žena ili pojednici. Jednako je važno da i drugi rod u cijelosti učestvuje  u aktivnom zalaganju za principe rodne ravnopravnosti i jednakosti, u cilju izgradnje društva jednakosti i jednakih prava za sve, neovisno od toga da li kao pojedinci pripadali ovom ili onom rodnom identitetu.

Samo kao ravnopravni građani i građanke društvo i državu u kojoj živimo možemo učiniti boljim nego što to trenutno jeste.

Ženama u BiH i širom svijeta čestitam 8. mart, uz želju da ste uvijek okružene svojim najmilijim, ljubavlju i poštovanjem”, stoji u Komšićevoj čestitci.

S. R.

(NovaSloboda.ba)