Krizni štab HNK-a: Zabranjena posjeta u bolnicama i ustanovama socijalne pomoći

Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne pomoći Hercegovačko-neretvanskog kantona, s ciljem daljeg praćenja stanja i preduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom, sukladno naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, donio je naredbu kojom se zabranjuju posjete u bolnicama, kao i u ustanovama socijalne pomoći koje zbrinjavaju djecu, mlade i stare osobe na području HNK-a.

Takođe, preporučuje se da se ne održavaju javni skupovi, odnosno organizovana okupljanja građana na za to prikladnom prostoru sukladno propisima o javnom okupljanju.

Osobama starije životne dobi preporučuje se izbjegavanje bespotrebna kretanja, korištenje javnog prevoza, te da preskoče rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod porodičnog ljekara i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena pomoć. Ukoliko je osobi te dobi potreban recept ili ljekarski savjet, preporučuje se najprije kontaktirati ljekara telefonski.

Zdravstvenim ustanovama na području HNK-a naloženo je da obustave redovne specijalističko-konzultativne preglede, a neophodni specijalističko-konzultativni pregledi biće obavljani po procjeni specijaliste.

(NovaSloboda.ba)