OS BiH: Pjevanjem nacionalističke pjesme grubo prekršen zakon, odgovorni će biti kažnjeni

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji pjevaju nacionalističke pjesme na videosnimku su identifikovani i pokrenut je postupak za utvrđivanje disciplinske i krivične odgovornosti, saopšteno je iz Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

Naime, na spornom snimku vide se pripadnici Oružanih snaga BiH u službenim uniformama dok u jednom ugostiteljskom objektu u Banjoj Luci pjevaju nacionalističke pjesme.

“Ponašanje pripadnika Oružanih snaga okarakterizirano je kao teža povreda vojne discipline kojom je nanesena ogromna šteta ugledu Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Oružane snage najavljuju da će preduzeti mjere za sankcionisanje odgovornih profesionalnih vojnika te dodatno pojačati kontrolu i nadzor za poštivanje svih elemenata vojne discipline u jedinicama i komandama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju.

Na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama, vidi se grupa pripadnika 6. bataljona logističke podrške Oružanih snaga BiH iz kasarne Kozara u Banja Luci, koji su se opijali u ugostiteljskom objektu “Gamarus”, nedaleko od kasarne, i potom pjevali šovinističku pjesmu “Ne volim te, Alija”

(NovaSloboda.ba)