Pretežno oblačno

Jutros je na području Krajine i dijelu sjevera Bosne vedro. U većem dijelu zemlje je oblačno vrijeme.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica i Drvar -6 stepeni, Bihać, Livno, Prijedor i Sanski Most -3, Banja Luka -2, Jajce 0; Ivan Sedlo 1,; Bugojno i Sarajevo 2, Tuzla i Zenica 3, Gradačac 4, Bijeljina, Grude i Široki Brijeg 5, Stolac i Trebinje 6, Mostar i Neum 8 stepeni.

Danas u većem dijelu zemlje pretežno oblačno vrijeme. Prije podne sunčanije na području Krajine i dijela sjevera Bosne.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 7 i 12, na jugu zemlje do 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz povoljniju biometeorološku prognozu, većina populacije će biti boljeg raspoloženja, a hronični bolesnici i meteoropati, također, neće imati jačih tegoba.

Nakon prohladnog jutra, tokom dana biće ugodnije, sa porastom temperatura.

Moguće su slabije reakcije na vrijeme, ponajviše zbog zadržavanja naoblačenja tokom prijepodneva u centralnoj i sjeveroistočnoj Bosni.

Poslijepodnevni sati biće ugodniji u cijeloj zemlji.

—–

BIHAMK

Oprez zbog poledice i odrona

Na dionicama u planinskim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima, ovog jutra upozoravamo na moguću poledicu.

Vozačima skrećemo pažnju i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka u mjestu Ugarak, zbog sanacionih radova od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15. minutno propuštanje vozila). Iza 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Obustava saobraćaja zbog sanacionih radova na snazi je i na putnom pravcu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad u mjestu Bjelajce od 09 do 15 sati.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima, zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova na izgradnji novog graničnog prelaza, obustavljen je saobraćaj na graničnom prelazu Deleuša-Vraćenovići.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja., saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)