Italija blindirana zbog koronavirusa

Od utorka,10.marta, cijela Italija će biti “zašticćena zona”. Tako je odlučio premijer Konte, naglašavajući da više nema vremena za čekanje jer je samo u jednom danu zaraženo oko 1600 osoba a 97 je umrlo.

Oko 60 miliona Italijana će zivjeti u potpuno blindiranoj zemlji, bez mogućnosti kretanja , izuzev posebnih radnih obaveza i hitnih slučajeva.

Do sada je u ovoj zemlji evidentirano preko devet hiljada zaraženih osoba, a 453 osobe  su izgubile bitku sa virusom. Problem usložnjava deficit medicinskog osoblja i bolničkog smještaja.

Tako je Italija postala najveće žarište epidemije u Evropi, koja ne pokazuje baš veliku solidarnost sa ovom članicom UE. Francuska, Njemačka i Češka su odbile da Italiji isporuče zaštitne maske, čija nestašica se itekako osjeća.

Zanimljivo je da je na početku krize u Kini, iz Italije upućeno dvije tone maski u Wuhan, a danas je Kina uzvratila velikom pošiljkom maski.

Zbog epidemije virusa, u Italiji su već zatvorene škole i univerziteti, muzeji, teretane, bazeni, bioskopi, a nove mjere predvidjaju zabranu okupljanja, zatvaranje trznih centara u 18 sati, stop fudbalskim utakmicama Serie A do 3.aprila, te zabranu održavanje vjenčanja i sahrana.

Zlatko Hodžić

(Specijalno za portal NovaSloboda.ba)