Na Uborku privremeno zabranjeno odlaganje otpada iz drugih opština

Štab civilne zaštite Grada Mostara odlučio je da se zbog situacije u Mostaru izazvane blokadom deponija Uborak i velikih količina komunalnog otpada na gradskim ulicama, privremeno zabrani odlaganje komunalnog otpada iz drugih opština na sanitarni deponij Uborak.

Svim gradskim komunalnim preduzećima nalaže se da radnim danima rade non-stop, ali i u dane vikenda, a deponija Uborak je dužna sav otpad prihvatiti u što kraćem roku, kako bi se normalizovalo stanje u gradu, saopštio je u utorak Štab nakon sjednice održane pod predsjedavanjem gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića.

“Nakon izvršenog odvoza komunalnog otpada, zadužuje se PVJ Mostar da u suradnji i koordinaciji s komunalnim poduzećima izvrši pranje kontejnera i mjesta na kojima se odlagao otpad, a domovi zdravlja se zadužuju da u koordinaciji s komunalnim preduzećima i PVP izvrše dezinfekciju i deratizaciju kontejnera i mjesta na kojima se odlagao otpad”, navode iz Stožera.

Dodaje se kako se ulaz u sanitarni deponij Uborak dopušta samo zaposlenicima deponija i komunalnih preduzeća.

Na današnjoj sjednici, Štabse detaljno upoznao s aktuelnim epidemiološkim stanjem, te aktivnostima koje provode domovi zdravlja vezano uz epidemiju COVID-19 virusa.

Zdravstvenim ustanovama nalaže se da u saradnji s federalnim i županijskim institucijama preduzmu sve mjere u pravodobnom suzbijanju moguće epidemije, stoji u saopštenju Štaba civilne zaštite Grada Mostara.

(Fena)