“Naše društvo” optužilo mostarske vlasti za kriminal u oblasti komunalnih poslova

????????@????z???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????ø?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????H????????????????????????????????????????????????????????ø???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Aktivisti mreže nevladinih organizacija “Naše društvo” Husein Oručević i Marin Bago optužili su mostarske gradske vlasti za netransparentno trošenje javnog novca namijenjenog za komunalne poslove.

Na konferenciji za novinare, Marin Bago ustvrdio je kako kriminal u oblasti komunalnih poslova traje već godinama, te da je sve to rezultiralo uništenjem mostarske komunalne infrastrukture i narušenim zdravljem građana Mostara.

“Postoje službeni izvještaji federalnih i kantonalnih institucija o velikom broju kancerogenih oboljenja, posebno respiratornih organa i probavnog trakta. Postoji izvještaj Zavoda za javno zdravstvo, koje povezuje deponije i divlje deponije s raznim oboljenjima”, kazao je Bago.

Husein Oručević dodao je kako dokazi njihovih tvrdnji leže u ladicama gradskih vlasti.

“Služba unutrašnjeg nadzora Grada Mostara posjeduje 70 dokumenata, koji govore o svim kriminalnim radnjama, problemima, nelegalnostima”, izjavio je Oručević, dodavši kako su od Grada tražili pristup tim dokumentima prema odredbama Zakonu o slobodi pristupa informacijama u BiH, ali je njihov zahtjev odbijen s obrazloženjem da se radi o službenoj tajni.

Bago je istakao kako se radi o iznosu od oko 10 miliona maraka godišnje, za koje ne postoje dokumenti ni računi koji pokazuju na što su ti novci potrošeni.

On je podsjetio da su Kantonalnom tužilaštvu krivične prijave protiv odgovornih osoba podnesene još prošle godine.

“Prema informacijama kojima mi raspolažemo, istraga je pri kraju. Tužilaštvo je uradilo veliki posao i mi čekamo optužnice”, kazao je Bago.

Bešlić: Optužbe dio političkog projekta

U vezi s problemima u oblasti komunalnih poslova, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, u intervjuu za portal Dnevnik.ba, kazao je kako je čitava ta priča dio političkog projekta.

“Ovo je svakako dio velikog političkog projekta, koji se može jasno iščitati iz svih medijskih istupa bilo demonstranata, bilo onih koji iste posjećuju i podržavaju. Iza ovoga postoji strani pritisak da se održe izbori i još uz to i privatni kapital, koji želi da zagospodari gradskim resursima”, kazao je Bešlić.

Kada je u pitanju odlagalište komunalnog otpada na Uborku, koje je proteklih 15 dana bilo blokirano, zbog čega se i danas velike količine otpada nalaze na mostarskim ulicama, Bešlić je ustvrdio kako se radi o odlagalištu, koje je napravljeno prema svim svjetskim standardima.

“Da to nije tako, ne bi ga finansirala Svjetska banka. Želim se osvrnuti i na tzv. dokaz koji je inicijativa prezentirala javnosti da je riba uginula na ušću potoka Sušica svi mediji su prenijeli tu vijest, a samo rijetki su objavili nalaz koji dokazuje da je riba uginula od varikine, te da je voda na potoku čista, što znači da je riba prvobitno otrovana, pa ubačena u potok” kazao je mostarski gradonačelnik.

Osvrnuo se i na projekat izgradnje pročistača otpadnih voda, istakavši kako novac za taj projekat nije išao preko Grad Mostar, već se radi o grantovima iz različitih međunarodnih izvora (Evropska komisija, švedska agencija SIDA, Svjetska banka) te da je Svjetska banke kontrolisala svaku utrošenu marku.

“Na javni tender, Svjetska banka je odabrala izvođača – Grčka firma ACTOR i imenovala nadzor svih radova. Tek kada nadzor kaže da su svi uočeni nedostaci otklonjeni i projekat primi komisija za Tehnički pregled, a koju je imenovalo Federalno ministarstvo, tada je projekat završen. Tek u tom trenutku će Grad nastupiti i preuzeti službeno prečistač. Ponovio bih, Svjetska banka je ta koja je rukovodila svim u tom projektu, od samog projektovanja do izgradnje i utroška sredstava”, zaključio je gradonačelnik Bešlić.

(Fena)