U akciji “Sky” uhapšeno šest lica zbog krijumčarenja droge

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) proveli su akciju “Sky” i tom prilikom lištili slobode šest osoba i izvršili pretrese na četiri lokacije na području Stoca, Trebinja i Kiseljaka, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ove aktivnosti nastavak su operacija usmjerenih na otkrivanje i razbijanje krijumčarskih lanaca opojne droge marihuana-“skunk”, iz Albanije preko Crne Gore i BiH, prema zemljama EU, koje su provedene u prethodnim mjesecima u operacijama “Petrol Line”, “24” i “24+”, u kojima su na području Istočnog Sarajeva (Krupac), graničnog prelaza Gradiška i Gabeli kod Čapljine, izvršene pojedinačne zapljene više stotina kilograma opojne droge namijenjene narko-tržištu zemalja EU, čija vrijednost na ilegalnom tržištu dostiže višemilionske iznose.

U okviru aktivnosti Tužilaštva BiH, zajedno sa partnerskim agencijama za provođenje zakona u BiH i zemaljama regije, zadokumentovano je krijumčarenje velikih količina opojne droge marihuana-“skunk”, najčešće u kamionskim transportima,  nakon čega je na prostoru Bosne i Hercegovine, izvršeno presretanje i zapljena više od 2,5 tone opojne droge.

Nezakonita imovinska korist, koju su krijumčarenjem stekli osumnjičeni koji su lišeni slobode, procjenjuje se na više od 2 miliona KM.

Ovim aktivnostima koje su rezultat dobre saradnje institucija unutar BiH, kao i efikasne međunarodne saradnje, zadat je ozbiljan udarac strukturama narko-mafije na području BiH i regiona.

Današnja akcija predstavlja završnu aktivnosti provedenih operacija, nakon čega će se aktivnosti usmjeriti na podizanje optužnica protiv osumnjičenih koji su lišeni slobode.

M. N.

(NovaSloboda.ba)