FBiH: Obustavlja se nastava u školama i na fakultetima, otkazane kulturne i sportske manifestacije

Odlukom Kriznog štaba Federacije BiH, od sutra na dvije sedmice biće obustavljena nastava u osnovnim i srednjim školama, kao i fakultetima u Federaciji BiH, te otkazane pozorišne i kino predstave, kao i sportske aktivnosti i drugi javni skupovi.

Federalni ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić izjavio je danas na pres konferenciji da je epidemiološka situacija u FBiH još povoljna, ali i da zahtijeva maksimalnu orgovornost svakog pojedinca.

Odluka o obustavi nastave će tokom dana biti zvanično saopštena za sve škole i fakultete, a te mjere preduzimaju se nakon situacije u vezi s koronavirusom u Evropi, ali i regiji. 

Ministar Mandić upozorio je učenike da vrijeme koje je trebalo da provedu na nastavi ne provode u zatvorenom i prostoru gdje ima više ljudi, jer je to način prenosa te bolesti.

Članovi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva savjetuju stanovništvu da ne putuje u države gdje je zabilježeno najviše slučajeva koronavirusa.

Od sada je naloženo i osobama koje dolaze iz Njemačke, Francuske, Španije (bh. i strani državljani) da ostanu kući po povratku u BiH, narednih 14 dana.

Ponovno su apelovali na stanovništvo koje je stavljeno pod zdravstveni nadzor da se pridržavaju tih mjera, kao i održavanju lične i kolektivne higijene.

Naglašeno je da je važna saradnja svih aktera da bi situacija bila što bolja, a zdravstveni sistem postigao što bolje rezultate.

Na području FBiH pod zdravstveni nadzorom su 384 osobe, 32 osobe su testirane od čega su tri pozitivne na koronavirus. 

U utorak su potvrđena još dva pozitivna testa na koronavirus u FBiH. Radi se o dva člana porodice ženske sredovječne osobe, koja je prva zaražena. Svi su boravili u Italiji i zajedno se u BiH vratili putničkim automobilom 5. marta. Te dvije osobe nemaju simptome, nalaze se u kućnoj izolaciji.

U BiH je do sada potvrđeno ukupno sedam slučajeva zaraženih koronavirusom.

(Fena)