“Los Rosales” obilježio 23. godišnjicu postojanja i rada

Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama “Los Rosales” iz Mostara svečanim programom obilježio je u srijedu 23. godišnjicu svog postojanja i rada.

Gostima su se prigodnim kulturno-umjetničkim programom predstavili štićenici Los Rosalesa, ustanove koja svakodnevno odgaja, obrazuje, socijalizuje i radno osposobljava djecu i mlade s poteškoćama u razvoju od 2 do 50 godina starosti.

Ove godine naglasak je stavljen na najmlađe, koji su održali modnu reviju pod sloganom “Budi ponosan”.

Prema riječima direktorice Centra Mirne Mezit, “Los Rosales” proslavlja svoju 23. godišnjicu, što je puno godina rada i iskustva.

“Centar “Los Rosales” postoji i radi već 23. godine. To je puno godina iskustva i rada. Iz dana u dan, iz godine u godinu, sve smo zreliji, jači i izrastamo u jednu ustanovu koja je sigurno jedinstvena i unikatna ustanova ovakvog tipa u Mostaru, Hercegovačko neretvanskom kantonu, a i šire”, rekla je Mezit.

Dodala je kako trenutno Centar ima 130 korisnika, starosne dobi od 2 do 50 godina.

“Djeca različitih kategorija i teškoća u razvoju obrazuju se u različitim segmentima, u kojima djeluje predškolska i osnovna škola. Tu su i radno-rehabilitacijske radionice za djecu iznad 18 godina i rezidentni smještaj za djecu koja dolaze iz obližnjih mjesta i tu borave od ponedeljka do petka”, rekla je direktorica.

Mezit je naglasila kako “Los Rosales” svakodnevno radi na potpunoj inkluziji djece i mladih s poteškoćama u razvoju u svim sferama društva.

“Potrebe za ovakvim uslugama su sve veće, posebno kada se osvrnemo da je ovakvih ustanova jako malo. Prije smo bili mišljenja da su ovakve ustavne zatvorenog tipa, diskriminacijske, ali mi svakodnevno razuvjeravamo ljude da to nije tačno. Mi smo otvorena ustanova, našim korisnicima pružamo šansu da budu ravnopravni članovi društva, te da ravnopravno učestvuju u svim sferama života”, zaključila je Mezit.

Svečanosti obilježavanja 23. godišnjice “Los Rosalesa” prisustvovao je i zamjenik španskog ambasadora u BiH Nuno Santos Postigo, koji je istakao kako su rezultati Centra “Los Rosales” izuzetni.

“Centar ‘Los Rosales’ i ono što oni rade simbolizuje ono što Španija želi podići u Bosni i Hercegovini, u ovom slučaju integraciju osoba s posebnim potrebama, ali i integraciju svih. Rezultati ‘Los Rosalesa’ zaista su izuzetni i metode koji oni ovdje primjenjuju očigledno su odlične, budući da je među roditeljima u ovoj regiji to postao referentni centar”. kazao je Postigo.

(Fena)