Mektić: VSTV BiH najodgovorniji za katastrofalno stanje u pravosuđu

Poslanik Srpske demokratske stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ocijenio je stanje u bh. pravosuđu katastrofalnim, te kazao da je korumpirano i pod političkim uticajem.

On je to kazao novinarima tokom sjednice Predstavničkog doma PS BiH o stanju u bh. pravosuđu, te radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i Tužilaštva BiH.

Za takvo stanje, naglasio je Mektić, najodgovornije je Visoko sudsko i tužilačko vijeće, koje je dopustilo da pravosuđe dođe u takvu situaciju, te da je to potvrđeno opštom percepcijom građana da ne postoji pravna sigurnost i vladavina zakona u BiH.

Obraćanje glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gorane Tadić na sjednici smatra skandaloznim, jer je, kako tvrdi, napadom pokušala odbraniti nerad. 

Naglasio je da je pravosuđe ključni problem nefunkcionisanja države, zastoja u razvoju i odlasku građana iz BiH.

Takođe je kazao da je PS BiH već nekoliko puta raspravljao o pravosuđu, te usvajao niz zaključaka, od kojih nijedan nije proveden.

“S pravom se postavlja pitanje da li je moguće da se na bilo koji način promijeni stanje u pravosuđu u BiH i ne vidim drugi način, već da PS BiH predloži konkretna zakonska rješenja”, kazao je Mektić.

Predložio je izmjenu Zakona o VSTV-u na način da se razdvoji u dva vijeća, sudsko i tužilačko, s ciljem utvrđivanja većeg stepena odgovornosti, ali uz obavezan nadzor oba vijeća.

Poslanici su na prethodnoj sjednici usvojili Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTV-a u sadašnjem sastavu koji je predložio poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić. Taj zakon predviđa da mandat Vijeća u sadašnjem personalnom sastavu prestaje 15. juna 2020. godine.

Predlagač je u obrazloženju, između ostalog, naveo da je jedan od razloga za predlaganje tog zakona “vraćanje povjerenja javnosti u pogledu rada nosilaca pravosudnih funkcija”.

(Fena)