Novi Val organizuje radionicu “Osigurajmo siguran prelet ptica na Jadranskom migratornom putu”

U okviru uspostavljanja saradnje sa organizacijama koje se u svom radu bave i zaštitom ptica i njihovih staništa Ornitološko društvo “Naše ptice”, u saradnji sa NVO “Novi Val” iz Blagaja, organizuje dvodnevnu radionicu na temu “Osigurajmo siguran prelet ptica na Jadranskom migratornom putu”, koja za cilj ima obezbijediti siguran prelet ptica selica iz centralne i sjeverne Evrope do zimovališta u Africi preko Balkanskog polustrva.

Radionica je rezultat sinergije između projekata “Adriatic Flyway 4: Safe Flyways – stop illegal bird killing in the Mediterranean”, Bosnia and Herzegovina anti poisoning program – phase 1 (BHAPP) i “Establishment of bird collision mortality monitoring system in karst poljes of Bosnia and Herzegovina”

Tokom radionice, s nekim od partnerskih organizacija će se potpisati memorandum o saradnji na rješavanju tri vodeća problema s kojima se ptice susreću na preletu kroz Bosnu i Hercegovinu: krivolov, trovanje i stradanje od sudara sa električnim vodovima.

Krivolovne aktivnosti na području Bosne i Hercegovine najčešće podrazumijevaju lov zaštićenih vrsta, lov u vrijeme lovostaja, korištenje sredstava za masovno hvatanje ptica, lov iz motornih čamaca i korištenjem zakonom o lovstvu zabranjenih vrsta oružja o lov u zaštićenim područjima. Krivolovom su najviše pogođene pjevice, grabljivice i pojedine vrste močvarnih staništa.

Trovanje divljih životinja, uključujući i ptice, uglavnom se praktikuje korištenjem otrovnih mamaca, obično u manjim ruralnim sredinama. Iako je zakonom zabranjena, upotreba otrova je olakšana relativno lako dostupnim otrovnim supstancama na tržištu. Ilegalna upotreba otrova je glavni razlog smanjenja brojnosti populacija lešinara u svijetu I glavni je faktor koji je doprinio izumiranju sve četiri vrste lešinara koje su se nekada gnijezdile u BiH.

Sudari ptica sa električnim vodovima u Evropi predstavljaju jedan od glavnih uzroka smrtnosti ptica, najčešće grabljivica i roda.

Početak radionice je 14. mart u prostorijama Edukativnog Centra NVO Novi Val u Blagaju, sa početkom u 10,30 sati. Za drugi dan je predviđen pojedinačni obilazak terena prema dogovoru učesnika.

(NovaSloboda.ba)