Policijski pretres u Prihvatnom kampu Bira, uhapšeno deset migranata

Više od 150 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona učestvovalo je jutros u planiranom pretresu Prihvatnog kampa “Bira” u Bihaću. U toj policijskoj akciji, slobode je lišeno deset državljana Afganistana i Pakistana, te je pronađena određena količina narkotičkih sredstava i predmeta koji su mogli poslužiti kao sredstva za nanošenje povreda.

“Akcija je ciljano usmjerena na pronalazak osumnjičenih lica za izvršenje krivičnih djela  protiv polne slobode i morala, među kojima su krivična djela silovanja i polnog odnosa sa nemoćnom osobom. Tražili smo i osobe povezane s krivičnim djelima zloupotrebe droga, odnosno neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet, te uživanja opojnih droga, kao i krivičnih djela imovinske prirode i razbojništva. Naravno, akcija je bila usmjerena i na pronalazak predmeta i tragova, koji mogu poslužiti u daljem postupku, ali i predmeta koji su se mogli iskoristi kao sredstva za nanošenje povreda”, rekao je glasnogovornik MUP-a USK Ale Šiljdedić.

Deset korisnika usluga kampa koji su lišeni slobode su državljani Afganistana i Pakistana, a osumnjičeni su za počinjenje tih krivičnih djela.

“Kriminalistička obrada nad njima je u toku, nakon čega će biti predati na dalje postupanje u Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona. S obzirom na osjetljivost ovakvih slučajeva, u sve aktivnosti uključen je i Centar za socijalni rad Grada Bihaća”, dodao je Šiljdedić.

U Privremenom prihvatnom kampu “Bira” u Bihaću trenutno je smješteno skoro 2.000 ljudi, među kojima je i 350 do 400 maloljetnika i djece bez pratnje. Potvrđeno je i da na području tog kantona boravi više od 5.000 ilegalnih migranata, te da gotovo svakodnevno dolazi do 100 novih osoba.

(Fena)