Krizni štab HNK: Obustavlja se nastava u školama i fakultetima i rad dječjih vrtića

Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne pomoći Hercegovačko-neretvanskog kantona održao je danas sastanak na kome je, s ciljem daljeg praćenja stanja i preduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom, sukladno naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, donio naredbu kojom se obustavlja nastava u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području HNK-a, u trajanju od najmanje 15 dana, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Obustavlja se rad dječjih vrtića na području HNK-a, u trajanju od najmanje 15 dana.

Obustavlja se održavanje svih kulturnih i sportskih događaja, kao i treninga na području HNK-a, u trajanju od najmanje 15 dana.

Preporučuje se stanovništvu u HNK-u, kao i stranim državljanima u HNK-u da se, s ciljem zaštite ličnog zdravlja i zaštite javnog zdravlja stanovništva, striktno pridržavaju svih preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, odnosno Kriznog štaba Ministarstva zdravstva,  rada i socijalne pomoći HNK-a, kao i Zavoda za javno zdravstvo  Federacije BiH i Zavoda za javno zdravstvo  HNK-a.

Svim učenicima u osnovnim i srednjim školama, studentima na  visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području HNK-a, kao i nastavnom osoblju  preporučuje se da izbjegavaju bespotrebno kretanje po kafićima, restoranima, sportskim objektima i drugim mjestima javnog okupljanja. Za provođenje  ove preporuke odgovorni su roditelji odnosno zakonski zastupnici maloljetnih učenika, a za punoljetne osobe: učenike, studente, kao i nastavno osoblje navedena je lična odgovornost.

Svom stanovništvu u HNK-u, kao i stranim državljanima koji trenutno borave u HNK-u preporučuje se da izbjegavaju bespotrebno kretanje po kafićima, restoranima, sportskim objektima i drugim mjestima javnog okupljanja.

Preporučuje se svim državljanima Federacije BiH na području HNK-a koji žive ili rade u zemljama pogođenim novim koronavirusom (COVID-19) da ne dolaze u HNK, zbog povećanja rizika od unošenja novog koronavirusa (COVID-19), a što bi dodatno moglo rezultirati pogoršanjem epidemiološkog stanja u HNK-u.

Preporučuje se svom stanovništvu HNK-a ne putovati izvan BiH, a nikako u zemlje pogođene novim koronavirusom.

Svim osobama kojima je izrečena mjera radi sprječavanja širenja novog koronavirusa (COVID-19)  sukladno Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Službene novine F BiH“ broj: 29/05), od strane nadležnih sanitarnih inspektora, nalaže se striktno pridržavanje mjera u predviđenom trajanju pod prijetnjom prekršajne  i krivične odgovornosti.

Istaknuto je, takođe, kako su u posljednja 24 sata, na COVID-19 testirana tri građanina HNK-a, a dobijeni nalazi su negativni, stoji na kraju saopštenja Vlade HNK-a.

(NovaSloboda.ba)