Moda uz istorijsku umjetnost

Ljudi su vizuelna bića – i to ne samo od vremena izuma interneta, mobitela sa kamerama i pretrage slike uz pomoć Googlea.

Davno prije nego što su društveni mediji revolucionisali naše fotografije, umjetnici su po nalogu moćnih za javnost inscenirali pojedine istorijske trenutake. Poseban oblik takve prezentacije bila je tapiserija. Umjestnici iz pariške Galerie des Gobelins, Galerije tapiserije, oslikavaju bitke, ljepotu i krunidbene prizore još od 15. vojeka.

Upravo takvu pozadinu je odabrala modna kuća Lanvin za svoju reviju na Pariser Fashion Week, Pariskoj sedmici mode.

Nakon odlaska legendarnog dizajnera  Albera Elbaza 2015. godine, ova tradicionalna etiketa nije imala baš umjetnički vizuelno dojmljivu fazu. Prije godinu dana na mjesto odgovornog je došao Bruno Sialelli. Kombinacijom istorijske umjetnosti tepiha i modnog dizajna sasvim uspio je u novom početku.

Uz komornu muziku, njegovi modeli su pokazali jednobojne kostime, elegantne kapute i lepršave haljine u pastelnim bojama.

Usput, i sam Sialelli je izišao na završni aplauz sa klasičnom dizajnerskom poniznošću. Obukao je plave vrećaste pantalone sa crnim džemperom. Jedna afirmativna poruka.

Prostor

Istorija nacionalne Galerie des Gobelins u 13. okrugu datira još iz 15. vijeka. Tapiserije se i danas izrađuju u ateljeima.

Umjetnost

Manufakturu tapiserije je osnovao Louis XIV. Tapiserije su smatrane vrhunskim luksuzom, jer su tkalci godinama radili na jednoj tapiseriji. Danas se posjetioci mogu diviti preko 20 hiljada starih i savremenih djela, tokom različitih izložbi.

Moda

Elegantncija u bijeloj i pastelnoj boji: Francuz Bruno Sialelli pokazao je svoju treću kolekciju za tradicionalnu modnu kuću Lanvin na mosnoj pisti okruženoj tepisima.

(focus)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)