Sunčano i toplije

Jutros je u našoj zemlji vedro. Po kotlinama Bosne ima magle.

Temperature vazduha u 07 sati: Sokolac -2 stepena, Drvar -1, Bugojno, Livno 0, Sanski Most, Zenica 1, Bjelašnica, Grude, Jajce, Široki Brijeg, Stolac 2, Ivan Sedlo, Prijedor 3, Banja Luka, Doboj, Tuzla 4, Mostar, Sarajevo, Srebrenica 5, Zvornik 6, Trebinje 7, Bijeljina, Neum 8, Bihać 10, Gradačac 13 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme. Dio prijepodneva po kotlinama Bosne magla ili sumaglica.

Vjetar slab do umjeren jugozapadni.

Dnevna tempertaura vazduha od 17 do 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Duži sunčani periodi i porast temperatura pozitivno će djelovati na većinu populacije.

Tokom prijepodneva će biti ugodnije u odnosu na drugi dio dana, kada bi se usljed strujanja toplog vazduha i nešto izraženijeg osjećaja sparine, kod hroničnih bolesnika i meteoropata mogle pojačati tegobe u vidu glavobolje, umora, dekoncentracije.

Poželjno je prikaldno se obući, kako bi se po potrebi raskomotili.

—–

BIHAMK

Smanjena vidljivost zbog magle

U jutarnjim satima upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Posebno izdvajamo dionice uz rijeke Drinu i Bosnu. Vozače savjetujemo da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka u mjestu Ugarak, zbog sanacionih radova od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Iza 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Obustava saobraćaja zbog sanacionih radova na snazi je i na putnom pravcu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad, u vremenu od 09 do 15 sati.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima, zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Zbog radova na izgradnji novog graničnog prelaza, obustavljen je saobraćaj na graničnom prelazu Deleuša-Vraćenovići.

Iz sibezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)