Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv Armana Dželke, bivšeg pripadnika “ISIL-a”

Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Armena Dželke, zv. “Abdullah” i “Ike”, rođenog 1990. godine u Sarajevu, koji se nalazi u pritvoru, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je početkom 2013. godine, preko teritorije Turske, otišao na područje Sirije, sa namjerom da se priključi strukturama tzv.”ISIL-a”, koji je od strane Savjeta bezbjednosti UN-a, proglašen  terorističkom organizacijom, te se dolaskom na područje Sirije priključio ovim oružanim formacijama i učestvovaovao u napadima i terorističkim aktivnostima, koje su se sastojale od oružanih akcija, napada na stanovništvo, ubijanja, protivpravnih zatvaranja, uzimanja talaca i drugih nezakonitih radnji.

Optuženi je kao pripadnik tzv.“ISIL-a“ više puta ranjavan, a nakon poraza i sloma ove terorističke organizacije, optuženi se krajem 2019. godine, nakon poraza u gradu Baguzu, predao snagama antiterorističke koalicije, nakon čega je deportovan u BiH.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo organizovanje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2., a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam iz člana 201. Krivičnog zakona BiH.

Tužilaštvo BiH će krivnju optuženog dokazivati pozivanjem 18 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)