U Srbiji zabrana javnih skupova, moguće odgađanje izbora

U Srbiji su od srijede zbog koronavurusa zabranjeni svi skupovi u zatvorenu prostoru s više od 100 ljudi, ali još nema potrebe za zatvaranje škola, odlučili su državni vrh i zdravstveni stručnjaci, a moguće je i odgađanje parlamentarnih izbora zakazanih za 26. aprila.

Nakon konsultacija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, resornih ministara i zdravstvenih stručnjaka, Vučić je rekao da su donijete odluke o zabrani javnih skupova u zatvorenim prostorima, te pojačanoj kontroli na svim graničnim prijelazima.

“Veliki (granični) prelazi nastaviće uobičajeni rad, a neki manji biće zatvoreni kako bi se kontrolisao ulazak”, rekao je Vučić.

Zamolio je državljane Srbije koji rade u inostranstvu da ne dolaze u domovinu pred Uskrs, već im je savjetovao da pričekaju povoljniju epidemiološku situaciju, sugerišući sunarodnjacima koji organizuju svadbe i velika slavlja da “vode računa o preporukama stručnjaka”.

Vučić je naglasio da za sada “nema potrebe” za obustavom nastave u školama.

Od 21. januara do 10.marta nadzorom je u Srbiji obuhvaćeno oko 71.000 putnika, a pod zdravstveni nadzor stavljeno ih je 265.

Pregledana su ukupno 2.234 prevozna sredstva, od čega 1.925 aviona, ne računajući automobile, a s graničnog prelaza Bajakovo-Batrovci s Hrvatskom u utorak je vraćeno ukupno 26 putnika, rekao je Vučić.

Tokom dana, slijedio je niz saopštenja o otkazivanju javnih skupova, a među otkazanim manifestacijama je i Međunarodni sajam automobila, koji je trebao biti održan od 19. do 25. marta.

Vučić je ranije, kao predsjednik vladajuće Srpske napredne stranke, najavio da će do 1. aprila odgoditi sve predizborne skupove za parlamentarne izbore 26. aprila, a potom je najavio i da će s predstavnicima stranaka koje učestvuju na izborima idućih dana razgovarati o tome da se, zbog koronavirusa, organizuje “što više televizijskih debata, barem do aprila, dok se vrijeme ne poboljša”.

Novinarima je kazao da će, dođe li do veće epidemije koronavirusa, možda slijediti i odgađanje izbora zakazanih za 26. aprila, “ali ne više od dvije do tri sedmice”, prenosi Hina.

U Srbiji je od 6. marta, kada je potvrđen prvi slučaj koronavirusa, do juče registrovano ukupno 12 slučajeva koronavirusa.

(Fena)