Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Sloveniji porastao na 96

Broj potvrđenih slučajeva zaraze novim koronavirusom u Sloveniji po zadnjim je službenim podacima porastao na 96, saopštili su u četvrtak naveče na konferenciji za novinare u Ljubljani predstavnici vlade i epidemiološke struke.

“Epidemiološka situacija se brzo mijenja, po zadnjim podacima je 96 potvrđenih slučajeva koronavirusa u Sloveniji”, kazala je direktorica Instituta za javno zdravlje Nina Pirnat, dodavši da je ukupno izvršeno 3,058 testiranja, što znači da ih je kod 3,4 posto potvrđena prisutnost virusa.

U odnosu na podatke od popodne, bilježi se 14 novih slučajeva zaraze, a broj inficiranih udvostručen je u odnosu na jučerašnje stanje, dodala je.

Virus se “brzo i nezadrživo širi” u Sloveniji i u Evropskoj uniji, kazao je ministar zdravstva Aleš Šabeder, prenosi Hina.

Istakao je da je u Sloveniji proglašeno stanje epidemije koronavirusom i da su donesene mjere koje su uvedene i u nizu drugih evropskih država, poput zatvaranja škola, mjera kontrole na graničnim prelazima i uputstava o radu od kuće, sve u cilju obuzdavanja infekcije koja pogađa sve države.

Današnje proglašenje epidemije, koje je na snazi od 18 sati, za zdravstveni sistem među ostalim znači da se do daljeg u svim bolnicama otkazuju svi operativni zahvati i pregledi, osim za onkološke slučajeve i za trudnice, ljekarima se zabranjuje korištenje dopusta i odlazak na stručno usavršavanje u virusom pogođenim regijama, te ograničava pravo na štrajk.

Šabeder je pojasnio da će se povećati broj bolnica koje će primati zaražene koronavirusom, sa sadašnjih 3 (u Ljubljani, Mariboru i Golniku kod Kranja) na više regionalnih bolnica, ali da će se ubuduće u bolničku izolaciju primati samo zaraženi s težim simptomima bolesti, dok će se oni hospitalizovani kod kojih simptoma više nema postupno otpuštati, dok će se onima s blažim oblikom bolesti odrediti izolacija u kućnom karantinu.

Uredba o proglašenju epidemije, dodao je, uključuje i mogućnost preraspoređivanja zdravstvenog kadra prema potrebama, a predviđene su i sankcije za one koji se ne budu držali određenog karantina i tako ugrožavali druge.

Ukupno 25 osoba s koronavirusom u Hrvatskoj, zabilježeno prvo izlječenje

U Sisačko-moslavačkoj županiji zabilježen je prvi slučaj zaraze koronavirusom, što je ukupno 25. oboljeli u Hrvatskoj, potvrđeno u četvrtak iz Zavoda za javno zdravstvo u Sisku.

Riječ je o 23. godišnjem mladiću iz mjesta Mošćenica, između Siska i Petrinje, koji se nedavno vratio iz Italije, gdje je radio kao pomoćni kuhar.

Kako je rekao dr. Inoslav Brkić, direktor Zavoda za javno zdravstvo, mladi Petrinjac, koji se iz Italije vratio svojim vozilom, nije imao kontakte s drugim osobama, odmah je smješten u izolacijsku jedinicu u sisačkoj Opštoj bolnici i osjeća se dobro.

Hina navodi kako je u četvrtak iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu otpuštena prva zdrava osoba ranije oboljela od koronavirusa (COVID-19).

Do sada je u Hrvatskoj ukupno testirano 483 uzorka i u ovom trenutku je još 39 uzoraka na testiranju.

Registrovano je ukupno 25 oboljelih osoba, a pod zdravstveni nadzorom je 5900 osoba.

(Fena)