Đapo i Bešlić razgovarali o problemu deponije Uborak

Povodom situacije izazvane blokadom regionalnog centra za upravljanje otpadom Uborak i neodvoženja velike količine komunalnog otpada s mostarskih ulica, u petak su predstavnici grada i kantona održali sastanak s federalnom ministricom okoline i turizma Editom Đapo, saopšteno je iz Gradske uprave Mostara.

Na sastanku je zaključeno da se JP Deponija zaduži da hitno izradi Plan upravljanja otpadom u cilju smanjenja uticaja na okolinu, te da se svi nivoi vlasti trebaju direktno uključiti na način da pruže stručnu i finansijsku pomoć za dovršetak izgradnje svih predviđenih objekata na regionalnom centru za upravljanje otpadom Uborak, s naglaskom na prečistač procijedih voda i prikupljanje i iskorištenje deponijskih gasova.

Takođe, Grad Mostar pokrenuće postupak javne nabavke za izradu studija uticaja na okolinu za sve alternativne lokacije u skladu s prostorno-planskim dokumentima.

Današnjem sastanku prisustvovali su predsjednik Vlade HNK-a Nevenko Herceg, gradonačelnik Ljubo Bešlić, te predstavnici Federalnog ministarstva prostornog uređenja i okoline i JP Deponija Mostar.

(Fena)