L’Equipe tvrdi: EURO će biti odgođen za sljedeće ljeto

Ugledni francuski sportski dnevnik L’Equipe objavio je kako će Evropsko nogometno prvenstvo, koje se ovog ljeta trebalo održati u 12 gradova u 12 zemalja, biti odgođeno za godinu dana zbog epidemija koronavirusa.

U ovakvim okolnostima u kojima se ne zna kada će i hoće li uopšte biti završena nacionalna prvenstva, te uz činjenicu da se virus širi i u nekim zemljama koje bi trebale organizovati EP, bilo je gotovo izvjesno da se isto neće moći organizovati, a da garantuje potpunu zdravstvenu bezbjednost učesnicima i navijačima.

“U ovom trenutku čini se neizbježnim da će EURO 2020. morati odgoditi, a s obzirom da se radi o turniru u nekoliko različitih zemalja širom Evrope, bilo bi pametno odgoditi ga do sljedećeg ljeta”, prenosi Hina pisanje francuskih novina.

L’Equipe tvrdi da je odluka već donesena, jer se očekuje da će UEFA objaviti da će EURO 2020. postati EURO 2021.

Evropsko prvenstvo trebalo bi početi 12. juna ove godine utakmicom između Turske i Italije u Rimu.

UEFA je najavila kako će se sljedećeg utorka održati velika video konferencija s čelnicima svih 55 zemalja članica, te predstavnicima ECA-e, FIFPro-a i evropskih liga, kako bi se razgovaralo o daljim koracima koje će evropski fudbal preduzeti u kontekstu pandemije novog koronavirusa, a na temu domaćih i evropskih klupskih takmičenja, kao i EURA 2020.

Uz to je krovna evropska fudbalska organizacija u utorak donijela odluku kako do daljeg odgađa sve predstojeće turnire elitnih kola kvalifikacija za evropska prvenstva u uzrastima do 17 i do 19 godina, a koji su se trebali održavati tokom sljedećih mjesec dana.

Zbog koronavirusa, fudbalska prvenstva prekinuta se u velikom broju evropskih zemalja. Pored Bosne i Hercegovine, fudbal se sljedećih dana neće igrati u Italiji, Španiji, Holandiji, Austriji, Švicarskoj, Češkoj, Hrvatskoj, Portugalu…

(Fena)