Irak osudio američke vazdušne udare, upozorava na posljedice

Irak je osudio američke vazdušne udare, navodeći da je u njima ubijeno šest osoba, i upozorio na opasne posljedice kršenja suvereniteta zemlje i ciljanih napada na iračke regularne snage.

Predsjednik Barham Salih kazao je da bi ponavljanje takvih akcija moglo ugroziti iračku stabilnost i dovesti do oživljavanja militantne grupe, tzv. Islamske države.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da planira uložiti žalbu Ujedinjenim nacijama zbog američkih vazdušnih udara.

SAD opravdavaju vazdušne udare, tvrdeći da su pet meta bili legitimni ciljevi i da je napadnuto skladište oružja koje koristi šiitska milicija Kataib Hezbollah u napadima na pripadnike koalicije pod američkim vođstvom.

Washington je pokrenuo vazdušne udare u znak odmazde za raketni napad u srijedu na vojnu bazu sjeverno od Bagdada, u kome su ubijeni američki i britanski vojnici.

“Te lokacije koje smo napali očigledno su bile terorističke baze”, izjavio je general Kenneth McKenzie, komandant Centralne komande američke vojske.        

“Ako su Iračani bili tamo i iračke vojne snage su bile prisutne, rekao bih da vjerovatno nije bila dobra ideja svrstati se uz Kataib Hezbollah nakon napada, u kome su ubijeni Amerikanci i pripadnici koalicije”, izjavio je on na brifingu za novinare u Pentagonu.

Iračka vojska upozorila je da će vazdušni udari imati posljedice, dok je ministarsvo vanjskih poslova saoštilo da je pozvalo na razgovor američkog i britanskog ambasadora, prenosi Reuters.

(Fena)