Par otet 2018. godine u Burkini Faso pronađen u Maliju

Kanađanku i njenog italijanskog partnere, koji su oteti u Burkini Faso u 2018. godine, pronašli su pripadnici mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u Maliju, saopštili su u subotu diplomatski i izvori iz UN-a.

“Plavi šljemovi UN-a pronašli su italijanskog državljana i kanadsku državljanku u blizini Kidala, koji su oteti na teritoriji Burkine Faso 2018. godine”, izjavio je sigurnosni zvaničnik iz misije UN-a u Maliju (MINUSMA) za AFP.

Izvor iz UN-a dodao je da je par predat malijskim vlastima u prisustvu diplomatskog osoblja iz njihovih zemalja.

Diplomatski izvor ranije je identifikovao “dvojac” kao Edith Blais i Lucu Tacchetta.

“Oboje su dobro. Oni su pod zaštitom i biće prebačeni u Bamako tokom dana i vraćeni avionom u svoje matične zemlje”, izjavio je sigurnosni zvaničnik prije nego što su prebačeni u prijestonicu, gdje je novinar AFP-a prisustvovao njihovon  dolasku.

Blais, iz Quebeca, i njen partner Tacchetto, iz Venecije, nestali su sredinom decembra 2018. godine dok su putovali kroz tu zapadnoafričku zemlju.

Par, oboje u tridesetim godinama, se vozio u automobilu prema gradu Ouagadougou iz Bobo-Dioulassoa, više od 360 kilometara zapadno od prijestonice, kada im se izgubio trag, sudeći po porodici Blais.

Oni su planirali otići u Togo, kako bi radili na  humanitarnom projektu.

U aprilu 2019. godine, portparol vlade Burkine izjavio je da je par otet i vjerovatno izveden van zemlje, ali da nije bio u opasnosti.

(Fena)