Slike apokalipse iz Italije

Samo u jednom danu, u Italiji je zabilježeno 2.000 zaraženih i 250 umrlih. Ukupan broj zaraženih je dostigao cifru od 15.000 osoba, dok se još oko 2.500 osoba nalazi u karantinu u očekivanju laboratorijskih nalaza.

U Italiji je, osim apoteka i tržnih centara, praktično sve zatvoreno. Kretanje na ulici policija strogo kontroliše i prijavljuje sudskim organima. U cijeloj zemlji, ulice su potpuno puste, gradovi liče na iznenadno napuštena mjesta, u kojima je do juče bujao život.

Ruku solidarnosti pružila je Kina, koja je juče avionom isporučila 31 tonu maski, respiratora i drugih medicinskih pomagala. Avionom je doputovala i ekipa od devet kineskih ljekara, koji su uspješno suzbili epidemiju u pokrajini Wuhan.

Situacija u Italiji umnogome je pogoršala stanje u Švajcarskoj, gdje broj oboljelih vrtoglavo raste. Danas je ukupan broj oboljelih dostigao 1.500 osoba.

Drama u Italiji je pouka svim drugim zemljama da se suzbijanje epidemije koronavirusa ne može raditi mjerama “korak po korak“, nego hitnim i drastičnim mjerama – od zatvaranja škola i svih drugih ustanova, zabranom kretanja, pa do zatvaranja granice i svih  ugostiteljskih i privrednih objekata.

Zlatko Hodžić

(Specijalno za portal NovaSloboda.ba)