Sunčano i toplije

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -7 stepeni, Drvar -6, Bugojno, Livno, Sanski Most i Sokolac -4, Banja Luka, Ivan Sedlo, Jajce, Prijedor i Zenica -3, Bihać i Doboj -2, Gradačac, Srebrenica i Zvornik -1, Široki Brijeg i Tuzla 0, Bijeljina 1, Grude, Sarajevo i Stolac 2, Trebinje 6, Mostar 7, Neum 9 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano.

Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha između 13 i 19 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Obzirom da će tokom jutra biti prohladno, hronični bolesnici trebaju biti oprezniji, naročito astmatičari i osobe sa kardiovaskularnim problemima.

Neophodno je reducirati kretanje, te povesti brigu o adekvatnom oblačenju i zaštiti od nižih temperatura.

Poslije podne ugodnije, uz sunčane intervale i porast temperatura.

—–

BIHAMK

Srbija i Crna Gora zatvorili sve granične prelaze prema BiH

Zbog straha od širenja koronavirusa, Srbija i Crna Gora su zatvorilili sve granične prelaze prema Bosni i Hercegovini. Ulazak u te zemlje je dozvoljen samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak u tim zemljama i vozačima teretnih vozila.

Granični prelazi prema Hrvatskoj za državljane Bosne i Hercegovine su u funkciji i na njima se vrši detaljna kontrola putnika i robe. Izuzetak su oni putnici, koji su u zadnjih 14 dana boravili na teritoriji visoko rizičnih zemalja (Kina, Iran, Italija, Južna Koreja), kao i zemalja: Japan, Singapur, Malezija, Bahrein, Njemačka, Francuska, Švajcarska, Španija, Austrija, Engleska, holandija, Švedska i područje Bela Krajina u Sloveniji. Oni će biti zadržani u 14. dnevnoj izolaciji.

Nakon završenog uviđaja, normalizovan je saobraćaj na dionici autoputa Sarajevo zapad-Tarčin (u tunelu Gaj).

Apelujemo na vozače da unutar BIH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa. Ukoliko putujete, budite maksimalno oprezni i držite odstojanje između vozila.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka u mjestu Ugarak, zbog sanacionih radova od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Iza 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Obustava saobraćaja zbog sanacionih radova na snazi je na putnom pravcu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad, u vremenu od 09 do 15 sati.

Na putnom pravcu Jablanica-Mostar (u mjestu Potoci), zbog izvođenja neophodnih radova od 08 do 16 sati vozila saobraćaju naizmjenično-jednom trakom, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)