Helikopetrska posada OS BiH izvršila evakuaciju tijela nastradalog planinara sa planine Prenj

Helikopterska posada Oružanih snaga Bosne i Hercegovine juče je u poslijepodnevnim satima izvršila evakuaciju tijela nastradalog planinara sa planine Prenj, saopšteno je iz OS BiH.

Helikopterski tim 2. helikopterskog skvadrona OS BiH, po dobivenom odobrenju Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poletio je sa heliodroma u Rajlovcu i nakon kraćeg pretraživanja locirao unesrećenog u užem rejonu planinskog vrha Veliki Osobac na visini od 1500 metara. Zbog izrazito nepristupačnog terena, prilikom izvršenja zadatka, posada je bila primorana upotrijebiti bočnu konzolnu dizalicu, kako bi evakuisali tijelo nastradalog planinara.

Helikopterom OS BiH na mjesto nesreće dovezeni su i inspektori policijske stanice Konjic, koji su izvršili uviđaj, po nalogu nadležnog tužioca.

Tijelo nastradalog planinara je transportovano do Konjica, gdje je predato nadležnim službama.

Kako je i objavljeno, 15. marta je na istu lokaciju, po istom zadatku bilo angažovano 40 pripadnika GSS-a i helikopter EUFOR-a.

Profesionalna reakcija 2. helikopterskog skvadrona i ovaj put je potvrdila visok stepen osposobljenosti i opremljenosti helikopterskih posada OS BiH za najsloženije zadatke iz oblasti traganja i spašavanja/evakuacije.

Oružane snage BiH su i dalje spremne da u skladu sa zakonom propisanom misijom i u zavisnosti od raspoloživih kapaciteta pomažu civilnom stanovništvu na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. 

M. N.

(NovaSloboda.ba)