Sunčano i toplo

Jutros je u našoj zemlji pretežno vedro.

Temperature vazduha u 07 sati: Drvar -5 stepeni, Sokolac -4, Livno, Sanski Most -3, Bugojno, Prijedor -2, Jajce -1, Banja Luka, Bjelašnica, Ivan Sedlo, Široki Brijeg, Srebrenica, Tuzla, Zenica 0, Bijeljina, Doboj, Grude, Stolac 1, Sarajevo 2, Bihać, Mostar, Zvornik 4, Trebinje 5, Neum 8, Gradačac 9 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme. U večernjim satima porast naoblačenja u Bosni.

Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini, veći dio dana, slab jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 16 do 21 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Slično kao i proteklog dana, uz povoljne biometeorološke prilike većina populacije će se osjećati bolje.

Duži sunčani intervali povoljno će djelovati na osjetljive osobe, stoga bi se i tegobe vezane uz njihove bolesti trebale umanjiti.

Preporučljivo je posvetiti pažnju prikladnom oblačenju tokom jutarnjih sati, kada će u unutrašnjosti biti prohladno.

—–

BIHAMK

Srbija i Crna Gora zatvorili granične prelaze prema BiH

Zbog sprečavanja širenja koronavirusa, Srbija i Crna Gora su zatvorilili sve granične prelaze prema Bosni i Hercegovini. Ulazak u te zemlje dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Granični prelazi prema Hrvatskoj za državljane Bosne i Hercegovine su u funkciji i na njima se vrši detaljna kontrola putnika i robe. Izuzetak su oni putnici koji su u zadnjih 14 dana boravili na teritoriji visoko rizičnih zemalja (Kina, Iran, Italija, Južna Koreja), kao i zemalja: Japan, Singapur, Malezija, Bahrein, Njemačka, Francuska, Švicarska, Španija, Austrija, Engleska, Nizozemska, Švedska i područje Bela Krajina u Sloveniji. Oni će biti zadržani u 14. dnevnoj izolaciji.

Apelujemo na vozače da unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka u mjestu Ugarak, zbog sanacionih radova od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Iza 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Obustava saobraćaja zbog sanacionih radova na snazi je od 09 do 15 sati na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (na dionici Crna Rijeka-Bjelajce).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima, izdvajamo magistralne puteve: Sarajevo-Trnovo (Krupac), Grude-Ljubuški i Jablanica-Mostar (Potoci).

Saobraća se po suhom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)