Super kraljica kina

Britanka Helen Mirren (75), nositeljka Oscara, jedna je od najvećih glumica današnjice i već godinama je odlučan borac za ravnopravnost.

Sada je stigla i na Berlinale i tamo dobila Zlatnog počasnog medvjeda za njeno životno djelo.

Četvrt vijeka prije pokreta # MeToo, Mirren je jasno i otvoreno govorila o zloupotrebi moći u filmskom poslu. Nakon Weinsteinovih otkrića, rekla je da je bilo potrebno “puno” vremena da se ova rasprava započne, za što je bilo “krajnje vrijeme”.

Dugo se bavi seksizmom i inscenacijom ženskog tijela. O tome je snimila jedan cijeli film, “Kalender Girls” (2003). U njemu se neke žene srednjih godina fotografišu gole, kako bi prikupile novac za dobrotvorne svrhe.

Najljepša strana kod Mirren je to što ona nikada ne govori zajedljivo o pitanjima, koja su joj vrlo bliska, već ostaje prilično ležerna i zabavna. U Holivudu je ona agent provokator, koja šarmantno i duhovito preuzima manire šoubiznisa.

Odlična je scena iz Ellen Show 2018. godine, u kojoj se Mirren svađa s domaćicom showa o tome koliko godina ima Mirren. Ellen DeGeneres pokušava uvjeriti glumicu da ima tek 72 godine. Na to Mirren kaže strogo i odlučno da je godinu dana starija.

Naravno, cijela stvar je parodija sajma ispraznosti i holivudske ludosti pomlađivanja, pokušaji mnogih glumaca da se kroz kozmetičku hirurgiju i podmlade u vlastitoj starosti.

Na sve to Helen ostaje onakva kakva jest, u svojim godinama u svom dobu.

(spiegel)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)