Bera: Prema posljednjim podacima devet potvrđenih slučajeva koronavirusa u FBiH

Članica Federalnog štaba civilne zaštite u ime Federalnog ministarstva zdravstva Marina Bera je danas, nakon sjednice Štaba, kazala novinarima da prema posljednjim podacima kojima raspolažu za Federaciju BiH, ima sve skupa potvrđenih devet slučajeva na koronavirus, od 114 sveukupno testiranih.

“Imamo osoba koje su stavljene pod zdravstveni nadozor i u izolaciju i samoizolaciju, više od 8.000. Imamo od toga, najnovije, tri pozitivna slučaja u Sveučilišno-kliničkoj bolnici Mostar. Moram naglasiti da je više osoba testirano i da osim ova tri slučaja, svi su drugi negativni. Pojedine osobe su i više puta testirane, testovi su negativni, odnosno nisu zaraženi koronavirusom”, navela je Bera.

Istakla je da je beba, odnosno novorođenče, takođe, negativno.

Po njenim riječima, bolnica je preduzela sve korake koji su u skladu sa strukom, “ispraznila je svoje prostore, dio pacijenata je otpušten kući, dio je premješten, dezinfikovani su svi prostori”.

” Mjere se i dalje poduzimaju, a više osoba, u ovom trenutku sedam njih, se nalazi u izolaciji u Sveučilišno-kliničkoj bolnici Mostar, koja je pripremljena upravo za ovakve situacije”, navela je Bera.

(Fena)