Bevanda: Nije ugrožena fiskalna stabilnost BiH

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda naglasio je, povodom novonastale situacije sa širenjem koronavirusa, da nije ugrožena fiskalna stabilnost BiH, te da institucije u skladu sa svojim nadležnostima kontrolišu situaciju.

„Ni u uvjetima kada nije usvojen proračun za ovu godinu nije izgubljena kontrola i uspjeli smo donošenjem važnih odluka ovih dana da organizujemo rad s postojećim sredstvima. Bilo bi mnogo lakše da je usvojen budžet koga smo juče, uz prikupljena mišljenja, uputili  Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara i očekujem da ćemo već na narednoj sjedici uspješno okončati svoj dio posla i usvojiti ga“, naglasio je ministar Bevanda.

Podsjetio je da je Odluka o privremenom finansiranju za prvi kvartal na snazi do 1. 4. ove godine i da su sva plaćanja u zakonskim okvirima, ali da privremeno finansiranje ima određena ograničenja.

Ministar Bevanda očekuje da će nakon skorog izjašnjenja u Vijeću ministara nacrt budžeta biti upućen ustavnom predlagaču –Predsjedništvu BiH, a potom i Parlamentarnoj skupštini BiH, koja daje konačnu riječ. Dodao je da su posljedice koronavirusa globalni problem, zbog čega se može očekivati i pomoć međunarodnih financisjkih institucija, a Međunarodni monetarni fond već je pripremio programe, koji bi finansirali aktivnosti u vrijeme ovih vanrednih okolnosti.

Ministar Bevanda, koji je predsjedavajući UO UIO, istakao je da  nema smetnji u radu Uprave, te da se prate događanja u okviru krajnje potrošnje i priliva prihoda i u zavisnosti od analiza UO je spreman da preduzme potrebne aktivnosti.

Naglasio je da sada treba preduzeti mjere da se ublaži udar na privredu, poljoprivredu i općenito standard građana, te da entiteske vlade, koje imaju nadležnost za konkretna područja, već preduzimaju određene mjere.

Ministar Bevanda je zaključio da je nužno djelovati u okviru Ustava i zakona bez obzira na to što je situacija vanredna, te da uspješan rezultat može biti samo uz dobru organizaciju i timski rad na svim nivoima vlasti, jer u ovakvim situacijama u fokusu mora ostati zdravlje građana u BiH.  

V. B.

(NovaSloboda.ba)