Dr Boro Janjoš počinio je krivično djelo prenošenje zarazne bolesti i nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije

Dr. Boro Janjoš, koji je na odjel za plućne bolesti SKB Mostar primio Velimira Pralasa, vlasnika firme Premier Febecko, pozitivnog na COVID-19, i njegovog sina Ivana, svojim postupkom ugrozio je svoje kolege i brojno medicinsko osoblje na SKB, ali i pacijente te ustanove i brojne građane, koji su se zatekli u bolnici, počinio je krivično djelo prenošenje zarazne bolesti iz člana 225. i nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije iz člana 226. Krivičnog zakona FBiH.

Ko ne postupi po propisima ili naredbama kojima nadležni organ zdravstvene službe određuje preglede, dezinfekciju, odvajanje bolesnika ili drugu mjeru za suzbijanje ili sprječavanje zarazne bolesti kod ljudi, pa zbog toga dođe do opasnosti od širenja zarazne bolesti kazniće se kaznom zatvora do jedne godine, stoji u članu 225 KZ FBiH.

U članu 226. KZ FBiH Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije stoji “ko za vrijeme epidemije kakve zarazne bolesti ne postupi po naredbama ili odlukama donesenim na osnovu propisa nadležnog organa kojim se određuju mjere za suzbijanje ili sprječavanje epidemije, kazniće se kaznom zatvora do jedne godine.

Ako se utvrdi da je ljekar postupao na način da je izbjegao postupiti po odlukama nadležnih organa kojima su određene mjere za suzbijanje ili sprječavanje epidemije, bio bi krivično odgovoran i u tom slujčaju postavlja se opravdano pitanje da li će nadležno Tužilaštvo pokrenuti istragu o ovom slučaju.

(NovaSloboda.ba)