Mostarski muftija pozvao na pridržavanje svih mjera opreza

Svi zajedno suočavamo se s opasnošću širenja pandemije koronavirusa u našoj zemlji, regiji i čitavom svijetu, što od nas vjernika traži razboritost i trezvenost u ponašanju, kao i pridržavanje svih mjera opreza propisanih od strane nadležnih službi i državnih organa, kazao je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović u apelu upućenom stanovništvu.

“Sada smo u takvoj situaciji da moramo preduzeti sve mjere da zaštitimo zdravlje i živote svih ljudi i do kraja se disciplinovano pridržavati onoga što nam naređuje medicinska struka i nadležni organi vlasti na svim nivoima. Vjera je dio realnog života i stvarnosti, te vjernici u ovoj situaciji moraju ličnim primjerom pokazati da svojim odgovornim ponašanjem doprinose sprječavanju širenja ove opake zarazne bolesti”, poručio je mostarski muftija u svom apelu.

Dodao je kako je u ovoj vanrednoj kriznoj situaciji za našu zemlju odlučeno da se u džamijama kao potencijalnim mjestima prenošenja i širenja zaraze koronavirusom do daljeg suspenduju sve zajedničke ibadetske aktivnosti, a da se kontinuitet džemata održava i čuva učenjem ezana u propisanom namaskom vremenu.

“Apelujemo na sve naše vjernike da poštuju ovu odluku koju je donijelo Vijeće muftija, odnosno najviši vjerski organ Islamske zajednice, te da u ovom vremenu velikog iskušenja u porodičnom krugu budu posvećeni praktikovanju različitih oblika ibadeta, stalnih i dobrovoljnih namaza, učenja Kur’ana, zikra i dova Bogu da od nas otkloni stanje nesreće i teškoće”, kazao je muftija Dedović.

Pozvao je vjernike da budu solidarni i suosjećajni, da učine sve što mogu kako bi se ublažili razmjere nepogode, te da ni u kome slučaju ne zloupotrebljavaju krizu kao priliku za stvaranje monopola na tržištu i lično bogaćenje.

“Naša posebna pažnja, briga i podrška treba biti okrenuta prema zdravstvenim radnicima i svim drugim nadležnim službama, čiji radnici rade na suzbijanju širenja ove zarazne bolesti među stanovništvom. U ovim danima, budimo vjernički prisebni i odgovorni”, stoji u apelu mostarskog muftije.

(Fena)