Reis Kavazović: U džamijama se obustavlja obavljanje namaza i džume

Na osnovu dosadašnjih instrukcija reisu-l-uleme i zaključka koje je na jučerašnjoj sjednici usvojilo Vijeće muftija, a u svjetlu najnovijih mjera i preporuka koje su juče i sinoć proglasili nadležni državni i entitetski organi, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović izdao je instrukciju imamima i džematskim odborima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koja će se primjenjivati na području teritorije Bosne i Hercegovine, javlja MINA.

U instrukciji je naglašeno da se obustavlja do daljeg obavljanje namaza u džematu u džamijama, kao i džuma-namaza.

Ezanom će imam ili mujezin najavljivati nastupanje namaskog vremena, i sami će klanjati u džamiji dnevne namaze.

Muslimani će dnevne namaze obavljati u svojim domovima, a umjesto dolaska na džumu muslimani će klanjati podne-namaz u svojim kućama.

Takođe, imam, mujezin i članovi džematskog odbora će jedini klanjati džuma-namaz u džamiji kako bi se sačuvao kontinuitet obavljanja džume. Ukoliko mujezin ili neko od članova džematskog odbora spada u rizičnu grupu građana, onda neće prisustvovati obredu džuma-namaza. Svi prisutni su dužni poštovati pooštrene mjere zaštite od širenja zaraze, kao i poštovati ranije preporuke Islamske zajednice o dužini hutbe i nezadržavanju u džamijskim prostorima.

Provođenje svih vanrednih mjera dok traje kriza uzrokovana širenjem koronavirusa je u nadležnosti imama i džematskog odbora.

Preporučuje se da svi medžlisi, a po mogućnosti i džemati, imaju dežurni broj telefona, na koji će se članovi i pripadnici zajednice moći informisati o odlukama IZ u BiH, ali i zatražiti pomoć i savjet.

Na svakoj džamiji biće istaknuto jasno obavještenje o zatvaranju džamije.

U duhu preporuka reisu-l-uleme i Vijeća muftija, mešihati i krovne organizacije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini su već izdale vlastite preporuke na osnovu uputstava svake države pojedinačno i to će nastaviti činiti i ubuduće.

Vojno muftijstvo će, s obzirom na specifičnost rada u komandama jedinica a vodeći se ovom instrukcijom, sačiniti posebno uputstvo za pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

(NovaSloboda.ba)